Bingo: Hjärnspelet

Forskning tyder på att bingo är mer till nytta för hela vårt mentala välbefinnande än schack.

Tester utförda vid kända universitet jag Southampton och Boston har visat att personer som spelar bingo regelbundet uppnår betydligt bättre resultat på tester som mäter koncentration och korttidsminne än de som spela schack, bridge, backgammon eller som löser korsord.

Spelet, som spelas regelbundet av hundratals svenskar sägs ha sitt ursprung i det italienska lotteriet men vissa menar att det gå tillbaka ända till romarna.

Blir man smartare av bingo än schack?

Bingo – ett trivialt spel baserat på slumpmässigt dragna siffror avfärdas lätt som ett banalt spel och kan väl aldrig göra människor smartare än schack? Tro det eller ej men det är just det slumpmässiga momenten och den snabbhet och enkelhet som präglar spelet som bidrar till att upprätthålla mentala färdigheter bättre än schack gör. Schack är erfarenhetsbaserat och två spelare som regelbundet träffas för ett parti schack tenderar med tiden att upprepa spelmönstret vilket inte har någon stimulerande inverkan på de grå cellerna.

Bingo och din hjärna: Varför spelet är bra för dig

Vår hjärnaktivitet minskar när vi åldras, och detta märker vi genom att vi blir glömska, får långsammare reaktionstider och en allmän försämring i mentala välbefinnandet. Hjärnan är ett komplext organ som behöver stimulering. Detta innebär att ju mindre vi stimulera våra hjärnor, desto lättare och tidigare försämras våra kognitiva förmågor och tynar bort, precis på samma sätt som vår fysik försämras om vi inte håller oss i form.

Den goda nyheten är att om vi använder vår hjärna mer fungerar den bättre. Att tänka mer kan faktiskt göra att vår hjärna presterar bättre. Och detta gäller inte bara yngre människor. Studier har visat att ålder inte har någon betydelse när det gäller att tänka. När vi tänker fungerar våra hjärnor bättre, oavsett ålder.

Vi har länge vetat att människor som håller sina sinnen i arbete bromsat åldrandets effekter på hjärnan, och håller därmed sina hjärnor mer alert och skarpa. Aktiviteter som att lära sig ett nytt språk, delta i dagliga och intressanta konversationer, brädspel som schack, backgammon, bingo spel, och även online spel kan stimulera hjärnan och hjälper till att hålla bort effekterna av åldrandet senare i livet.

Bingo har särskilt studerats av universitet i Southampton. De genomförde studier för att undersöka effekterna av bingo på människor som varierade i ålder från 18 till 82, och fick reda på att de som spelade spelet regelbundet förbättrade sitt minne samt stärkte sina koordinationsförmågor och mentala färdigheter.

Vad är det som gör bingo till ett så intressant ämne och varför fler människor accepterar fördelarna med detta spel som en väg till bättre psykisk hälsa som ett faktum?

Till skillnad från andra spel som kräver mycket koncentration och att minnas saker man har lärt sig tidigare, kräver bingo bara en enkel uppsättning färdigheter. När du spelar spelet behöver du bara göra ett par saker: Håll ett öga på dina bingobrickor, lyssna på de nummer som dras och markera rätt nummer så fort du sett dem på dina kort. Utan att behöva lägga upp strategier, gör en plan, eller någon av de saker som äldre människor tycker det är svårt och jobbigt att göra.

Kanske är detta anledningen till att äldre människor gillar spelet så mycket, eftersom spelet inte är komplicerat, mycket lätt att spela, och har den spänning som kommer med att få bingo och ta hem ett pris. En annan anledning till varför äldre människor spelar spelet är att det är ett enkelt sätt att umgås, att träffa nya människor eller bara en bra anledning att spela med sina vänner. Äldre människor behöver sällskap mer än något annat, och detta spel ger dem det.

Med detta inte sagt att bingo endast är ett spel för äldre människor. Ju förr du utöva och stimulera ditt sinne med aktiviteter som dessa, desto bättre är dina chanser att hålla åldrandets effekter på hjärnan stången.

Välkommen

Välkommen till bingoon.n.nu. Här kan du läsa allt om casino och bingo på nätet.

Facebook

Nyhetsbrev